Skocz do zawartości
www.burgmania.net
erson

burgman 125 kilka pytań.

Recommended Posts

Cześć wszystkim. Mam na imię Robert i od niedawna jestem posiadaczem biało-kremowego Burgmana 125 2009r K7. Motorek wypatrzyłem sobie nie daleko mojego miejsca pracy i zakwaterowania w okolicy Koloni(DE). Motorek ma licznikowe 36xxx, i posiada wymienioną jednostkę napędową, płyny oleje itp.

1.Pytanie moje jest takie , bo gdzieś wyczytałem ze w tym motocyklu po naciśnięciu przedniego hamulca załącz się również tył. Czy to jest prawda?(u mnie to nie działa)

2.Wygląda na to ze zawiesza mi się pływak w baku gdyż zawsze pokazuje ful zbiornik, czy ten element można jakoś samodzielnie naprawić i wymienić?(czy ktoś ma może zdjęcie tego nie wiem czy dobrze nazwę potencjometria, rezystora)

3.Czy ktoś mógł by mi podesłać zdjęcie spasowania od czoła licznika z obudową( miałem ten element nie przykręcony przez co licznik był wpadnięty i była luka dookoła jego około 1cm.) po mimo demontażu przodu coś nadal mi nie pasuje, licznik nie jest równo wpasowany w obudowę. Na dodatek brakuje mi trochę śrubek do przykręcenia, może ma ktoś namiary gdzie kupie bo są dość nie typowe.

4. kolejny mój problem to coś było grzebane przy liczniku a dokładnie lutowane złącze temperatury, ścieżka z nakrętka lub nitem już nie pamiętam. Ktoś przy tych pracach nie zwrócił uwagi jak jest ustawiona wskazówka prze co opadnięta jest ona do samego dołu. Nie wiem czy uda się to naprawić.

Oczywiście te dwie pierdołki nie unieruchamiają mi motorka bo chodzi i jeździ jak marzenie, ale z wolnym czasem który się zbliża chciał bym się jakoś za to zabrać.

 

Dziękuje za wysłuchanie i pomoc.

 

Ps odpisać mogę dopiero po pracy w godzinach 18-20.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Dnia 17.12.2018 o 20:10, erson napisał:

bo gdzieś wyczytałem ze w tym motocyklu po naciśnięciu przedniego hamulca załącz się również tył. Czy to jest prawda?(u mnie to nie działa)

Chyba raczej po naciśnięciu tyłu łapie również przód (lewa manetka) ;), prawa manetka odpowiada tylko za przód. 

 

Dnia 17.12.2018 o 20:10, erson napisał:

2.Wygląda na to ze zawiesza mi się pływak w baku gdyż zawsze pokazuje ful zbiornik, czy ten element można jakoś samodzielnie naprawić i wymienić?(czy ktoś ma może zdjęcie tego nie wiem czy dobrze nazwę potencjometria, rezystora)

 

Dnia 17.12.2018 o 20:10, erson napisał:

4. kolejny mój problem to coś było grzebane przy liczniku a dokładnie lutowane złącze temperatury, ścieżka z nakrętka lub nitem już nie pamiętam. Ktoś przy tych pracach nie zwrócił uwagi jak jest ustawiona wskazówka prze co opadnięta jest ona do samego dołu. Nie wiem czy uda się to naprawić.

Myślę że te dwa problemy się łączą.... podejrzewam usterkę zegarów, a to zdarza się w burkach ...

 

Dnia 17.12.2018 o 20:10, erson napisał:

3.Czy ktoś mógł by mi podesłać zdjęcie spasowania od czoła licznika z obudową( miałem ten element nie przykręcony przez co licznik był wpadnięty i była luka dookoła jego około 1cm.) po mimo demontażu przodu coś nadal mi nie pasuje, licznik nie jest równo wpasowany w obudowę. Na dodatek brakuje mi trochę śrubek do przykręcenia, może ma ktoś namiary gdzie kupie bo są dość nie typowe.

Zrób zdjęcia swojego żebym wiedział o co Ci chodzi, wtedy cyknę zdjęcia mojego i sobie porównasz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

dziękuje kolego za odpisanie. Forum coś padło przez okres świąteczny.

Problemy z złym pokazywaniem poziomu paliwa i temperatury rozwiązane(Pokazywało na full temperaturę i paliwo). Tak jak napisałeś problem w liczniku. Nie dawało mi to spokoju przed i w trakcie świąt. Drożyłem temat. Na tym forum ktoś o tym napisał wiec w drugi dzień świąt wymontowałem licznik. Miałem się już poddać ale jeszcze raz podeszłem do niego i znalazłem przyczynę. Teraz jest tak jak się należy (150zł + transport w obie strony do polecanego elektryka zaoszczędzone).

Licznik już przykręcony w uchwyty na 4 śrubach tak jak się należy(poszukałem trochę zdjęć w internecie i doszedłem do kolejności.) Myślę ze teraz jest ok i już tak zostanie.

Z tym hamowaniem wygląda ze każdy hamulec działa osobno. Jutro jeszcze sprawdzę hamowanie tył i zobaczę czy przut też blokuje. Ale raczej nie.

Brakujące śrubki zamówiłem z rozbiórki innego na allegro. 5 zł za 10 szt + dodatki. Czekam na przesyłkę. Domówiłem jeszcze 10 szt. kołków, poprzednie już wykorzystane.

Warczy mi jeszcze główny schowek pod kierownicą ale nie widzę możliwości poprawić tego. Jak możesz to zrób mi kolego zdjęcia tego elementu u siebie, a ja jutro podeśle swoje.(Gdzieś ten schowek nie przylega ładnie do obudowy szczególne boki tego trochę odstają(Tak jak by był 2-3 mm w duł pociągnięty).

Miałem się jeszcze zabrać za hamulce ale na razie ich stan jest na tyle dobry ze klocki wytrzymają jeszcze trochę.

Szukam teraz jakiś rękawic, miałem dzisiaj zakupić seca ale nie zdążyłem do salonu.

 

Ps

ile twoja "wsk" idzie?. mój licznikową zbliżył się do 115km/h i na więcej mi droga nie pozwoliła.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
15 godzin temu, erson napisał:

Z tym hamowaniem wygląda ze każdy hamulec działa osobno. Jutro jeszcze sprawdzę

Do przedniego zacisku powinno dochodzić dwa przewody hamulcowe.

 

15 godzin temu, erson napisał:

ile twoja "wsk" idzie?. mój licznikową zbliżył się do 115km/h

Po zakupie spokojnie 120 licznikowe, teraz już nie chce, obecnie 110 max 115, ale za to start ma zajebisty 🙂

Za taki stan rzeczy jest odpowiedzialny pas napędowy który mam już do wymiany, tylko nie mia kiedy tego zrobić.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

witam.

Tak u mnie też idą dwa przewody hamulcowe do przedniego zacisku. Po naciśnięciu tylnego hamulca przednie koło się nie blokuje, nie hamuje. Brakło mi pomocnika żeby sprawdzić odwrotną możliwość.

Kontrolnie przesyłam zdjęcie z zegarami. Przód zegarów to jest bezbarwny plastyk pasuje do czarnej obudowy i powinien do niej się wsunąć około 8mm. U mnie po przykręceniu w uchwyty montażowe zegarów góra wchodzi a duł już tylko przylega jak na zdjęciu

https://photos.app.goo.gl/4dffcVterPicTZ1j6

Interesuje mnie jeszcze spasowanie schowka pod kierownicą. U mnie boki odstają jak na zdjęciu. też tak masz.

https://photos.app.goo.gl/3YkLpsZqaGbeCZdk6

https://photos.app.goo.gl/9ZNiGx5hTW1JU92dA

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Zdjęcia takie sobie, bo nie chciało mi się burka na śnieg wyciągać z garażu.

20190105_121833.jpg

20190105_121842.jpg

20190105_121852.jpg

20190105_121858.jpg

20190105_121905.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

dzięki za zdjęcia.

Wygląda na to ze twoje zegary są wpasowane w obudowę tak jak przypuszczałem. Czyli dociśnięte do oporu, na zegarach jest rant który dalej nie pozwoli je wepchnąć. U mnie coś nie halo z tym. Ze schowkiem to samo. Nie wiem czy coś źle poskładane czy tez po tym poślizgu, wyłożeniu który miał poprzedni właściciel coś się odkształciło. Mój czas wolny się skończył i w najbliższym czasie nie będę miał czasu grzebać, zresztą nie przeszkadza mi to tak bardzo aby znowu to rozkręcać bo coś znowu się może urwać itp jak to przy plastykach.

A Sprawdziłem hamulce. Faktycznie hamulec tylni, lewa manetka działa tez na przód. Nie wiem czy tam jest rozkład siły hamowania czy równo po 50% ale działa.

 Widzę u ciebie 2 patenty, jeden to gniazd zasilania a drugi jak sądzę uchwyt nawigacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
20 godzin temu, erson napisał:

Nie wiem czy tam jest rozkład siły hamowania czy równo po 50% ale działa.

Nie znam rozkładu sił ale 50/50 na bank to nie jest, bo sprawdzałem i przy mocnym hamowaniu tył blokował, a przód jeszcze nie, przód tylko wspomaga.

 

20 godzin temu, erson napisał:

jeden to gniazd zasilania a drugi jak sądzę uchwyt nawigacji.

Dokładnie 🙂 dołożyłem sobie gniazdo USB żeby zasilać navi i nie tylko, bo zasilając ze schowka strasznie kabel niszczyło.

Założyłem również uchwyt nawigacji, bo ja najczęściej latam nim w trasy, po mieście mniej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

dzięki kolego, też nad takim czymś się zastanawiałem. Na razie mam za krótko motor u siebie no i zima(może z 80 km nim przejechałem).  Uchwyt na telefon masz z pokrowcem ochronnym przed deszczem i brudem czy tylko zwykły ?.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×