| www.burgmania.net · Regulamin forum. |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
| (2) 1 [2] ( Idź do pierwszego nieczytanego posta ) | ![]() ![]() ![]() |
| AHMPL |
|
![]() Początkujący Maxi - Maniak ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 39 Nr użytkownika: 4793 Dołączył: 22-06-2010 Skąd : Kraków okolice Skuter: Yamaha Majesty 125 |
Hmm, chyba za szybko ja mam tak jak pisałem na trasie nawet w upalne dni przy szybkiej jeździe 80-100km/h jest na połowie i nie przekracza tej pozycji... przy postoju po przekroczeniu połowy no 60% skali włącza sie wiatrak i spada do połowy. Jeśli chodzi o jazde w zimne jesienne dni to połowa skali to max. Może masz zapowietrzony układ, mało cieczy lub co gorsze mieszanka jest za uboga skuter jeździ szybko zbiera sie fajnie ale silnik sie męczy szybko sie grzeje co po dłuższej jeździe może mieć fatalne skutki dla cylindra i tłoka. Sprawdź pojemnik wyrównujący czy jest w nim płyn jeśli nie ma to dolej, ale przez wlew który jest pod czachą przy świetle pozycyjnym. Ściągnij kufer, przy gaźniku przed króćcem który wchodzi na głowicę jest śruba, reguluje zawartość mieszanki w powietrze, im bardziej wykręcona tym więcej powietrza. Zapamiętaj jej ustawienie i wkręć na maxa licząc obroty przyjmuje sie że powinno być max 2,5 obrotu wykręcona więcej jest już nie dobrze dla silnika. jeśli jest mniej to ustaw tak jak było. Wykręć też świec i sprawdź kolor, poprawny to kawa z mlekiem, jeśli świeca jest biała i sucha potwierdza się za uboga mieszanka, jeśli będzie ciemna lub mokra powietrza jest za mało ale to nie będzie przyczyną szybkiego grzania. Wydaje mi się że odpięcie diody potwierdza teorię iż twój skuter grzeje sie nie naturalnie szybko i ktoś chciał to zatuszować. Hmm może mój grzeje sie za wolno, może to wina termostatu... a może wypowie sie ktoś inny kto ma majkę 125 jak jest z temperatura u niego ???
|
| tomek1980 |
|
![]() Wąchacz spalin ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 14 Nr użytkownika: 3803 Dołączył: 13-06-2009 Skąd : warszawa mokotów/centrum/targówek Skuter: yamaha majesty 125 |
u mnie jest ta sama sytuacja z kabelkiem
|
| axx1 |
|
||
![]() Wąchacz spalin ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 26 Nr użytkownika: 4639 Dołączył: 15-05-2010 Skąd : Gdańsk Skuter: MBK Skyliner 125 |
Czyli co, też wisi odpięty??? Odnośnie mieszanki mój skuter jest po przeglądzie u mechanika, który wszystko ustawiał, ale świeca jest raczej ciemna, grafitowy kolor ma. Płyn chłodniczy jest zmieniony i poziom ok. Ewentualnie układ może być zapowietrzony ale nie sądzę. Popatrzę z tą śrubą ale boję się coś skopać. -------------------- Ride Fast Or Be The Last.
|
||
| AHMPL |
|
![]() Początkujący Maxi - Maniak ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 39 Nr użytkownika: 4793 Dołączył: 22-06-2010 Skąd : Kraków okolice Skuter: Yamaha Majesty 125 |
Hmm, jak ustawiał to może ma pojęcie co zrobił, zapamiętaj położenie śruby lub nawet zaznacz flamastrem i porostu licz obroty. Tu masz artykuł o świecach:
Do każdego obrazka jest komentarz. Świeca powinna mieć kolor kawy z mlekiem. Dobry kolor świecy oznacza dobrą mieszankę paliwowo-powietrzną. Odstęp elektrod w świecy powinien wynosić 0,4 - 0,5 mm przy zapłonie iskrownikowym i 0,5 - 0,8 mm przy zapłonie bateryjnym. Odstęp mierzymy szczelinomierzem. Rysunki 1,2-Izolator ma szarawy lub brązowawy nalot. Spalanie w normie (prawidłowe). Świeca o dobrze dobranej wartości cieplnej. 3,4-Świece zakopcone. Mieszanka paliwowo-powietrzna wytwarzana w układzie dolotowym, jest zbyt bogata lub świeca nie oczyszcza się samoczynnie, bo jej wartość cieplna jest zbyt niska. 5,6-Świece zaolejone. Silnik czterosuwowy wymaga remontu, gdyż olej przedostaje się przez pierścienie lub prowadnice zaworowe do komory spalania. Silnik dwusuwowy jest zasilany mieszanką zbyt bogatą w olej. 7,8,9,10-Zeszkliwione w wyniku działania temperatury, dodatki uszlachetniające do benzyny pokryły izolator. Głównie chodzi tu o związki ołowiu. Powstałe szkliwo dopomaga w upływaniu iskry po izolatorze. Świece do wymiany. 11,12-Osady popiołu pochodzącego ze spalonych dodatków zawartych w oleju i paliwie. 13,14-Stopiona elektroda centralna na skutek ciągłego przegrzewania silnika. Powodem przegrzewania może być paliwo o zbyt niskiej liczbie oktanowej lub zbyt wczesny zapłon spowodowany złą regulacją, wypaleniem zaworu wylotowego czy nagarem w komorze spalania. 15-Zespawanie elektrod z przyczyn wymienionych w pkt 13 i 14 przy zwiększonym udziale nagaru. 16,17-Świece zużyte, elektrody wypalone. Świeca nr. 16 pracowała zbyt długo w silniku całkowicie sprawnym, a świeca nr. 17 pracowała w silniku zużytym. 18-Mechaniczne uszkodzenie izolatora podczas montażu lub podczas pracy świecy w cylindrze. ![]() A tutaj zdjęcie z sieci, świecy skutera 4t z poprawnym kolorem, moja ma bardzo identyczny kolor |
| axx1 |
|
![]() Wąchacz spalin ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 26 Nr użytkownika: 4639 Dołączył: 15-05-2010 Skąd : Gdańsk Skuter: MBK Skyliner 125 |
No i mamy referat o świecach, a zaczęło się od kabelka
Moja wygląda tak jak foto 3, troszkę jaśniejsza jest. Czyli że jednak mieszanka nie za bardzo. -------------------- Ride Fast Or Be The Last.
|
| AHMPL |
|
za bogata, na pewno nie będzie miała wpływu na temperaturę, bo tylko zbyt uboga przegrzewa silnik. Zastanawia mnie fakt temperatury, czemu u ciebie tak szybko i wysoko się grzeje. Dziś zrobiłem dystans około 30km z czego jakieś 8km w mieście i przy tak ciepłym dniu wskazówka utrzymywała sie na połowie prawie cały czas a wiatrak włączał sie z rzadka. Nawet gdy jechałem przez dłuższy czas około 100km/h co jest dużym wysiłkiem dla Majki tej pojemności, temperatura byłą całą czas stabilna na połowie miarki.
|
| axx1 |
|
Może są termostaty na różne temperatury?? Albo gdzieś zmniejszony (przytkany) przepływ cieczy chłodzącej. Innego wytłumaczenia nie mam. Nawet teraz jak jest tylko 20 st. to termostat jest na 2/3 skali.
Edit: zajrzałem dziś i dziwna sprawa. W zbiorniczku cieczy chłodzącej (pod kanapą po lewej stronie) jest pusto prawie, natomiast w chłodnicy płynu "pod korek". Wygląda to na zapowietrzony układ??? Świeca nabrała koloru kawy z mlekiem, tyle że mniej mleka. Zdjąłem też przednią owiewkę i nie ma gdzie tego kabelka podpiąć, wygląda że brakuje kawałka instalacji??? Czy ktoś kto ma majesty/skyliner 125 może ozbaczyć jak to jest u Niego??? -------------------- Ride Fast Or Be The Last.
|
(2) 1 [2] |
![]() ![]() ![]() |